Dil Seçimi
Turkish English

Black Friday Nedir ?

Aslında Black Friday Amerika Birleşik Devletleri’nde, herkesin kızarmış hindi yediği Şükran Günü’nden bir sonraki Cuma gününde, insanların Noel alışverişlerini daha indirimli yapmalarını hedefleyen bir alışveriş sezonu olarak ortaya çıkmıştı. Amerika ve Kanada’da bu kültür uzun yıllar böyle devam etti fakat 1961 yılına kadar kimse bu indirim gününe “Kara” kelimesini yakıştırmamıştı. 29 yıl boyunca Noel alışveriş sezonu olarak geçiyordu. 1961 yılında Philadelphia’da, bu tarihte inanılmaz bir trafik yoğunluğu ve ciddi aksaklıklar çıkmıştı. Evvelsi günün manşetlerinde ise bu kargaşa bir gazete tarafından “Black Friday” olarak kayda geçince 1961’den bu yana Kara Cuma olarak kullanılmaktadır. İsmi bir kaos ve karışıklıktan gelen “Black” tamlaması bundan önce de yine Amerikan borsa tarihinde ve dünya ekonomisinde önemli bir yer olan, tarihin en büyük ekonomik krizi “Black Thursday yani Kara Perşembe” ile de ölçüşür durumda. Amerika’da karmaşa ve kaos ortamlarında Black sıfatı gazetecilerin tercih ettiği bir tamlama olsa gerek.


Bir diğer rivayet daha olsa da gerçekliği hakkında pek bir bilgi yok diyebiliriz. Rivayete göre o tarihlerde Amerika Birleşik Devletleri’nde muhasebe kayıtları iki farklı renkte tutuluyormuş. Eğer şirketler kâr ettiyse siyah olarak zarar ettiğinde daha rahat görebilmek için kırmızı olarak kaydediyorlarmış. Şükran gününden sonraki bu alışveriş zamanı gelince şirketlerin kayıt defterlerinde hiç kırmızı bulunmaz olmuş. Bu yüzdende siyahla dolan muhasebe defterleri bu güne Black Friday adını vermiş.


Aslında geleneksel Türk-İslam kültüründe de benzer örnekler vardır. Mesela her dini bayram öncesi özellikle arife günlerinde çarşılar ve AVM’ler tıklım tıklım olur. Kara Cuma da tam olarak bunun Kasım ayında geçerli olanı ve farklı bir isim bulmuş hali. Adını her ne kadar yaşanan bir kaostan dahi alsa, kimse bunu hatırlamıyor ve mükemmel indirimlerin keyfini çıkartmaya devam ediyor. Bu büyük kampanya e-ticaretin de gelişmesi ile birlikte Amerika ve Kanada’da kalmayıp günümüzde tüm dünyaya yayılmış durumda

SosyalApi Ekibi Bu İsmi Kendince Değiştirip CUMAYILDIZI Olarak Adlandırıyor Çünkü Sadece BlackFriday Tarihlerinde İndirim Yapmıyoruz Her Zaman Yapıyoruz :)  .